Loopbaanbegeleiding met loopbaancheques


Loopbaanbegeleiding is een proces waarbij je samen met een loopbaancoach stilstaat bij vragen of problemen omtrent jouw job. Dit kan gaan over de zoektocht naar een andere job maar evengoed heb je een conflict met een collega, ervaar je moeilijkheden in een bepaald aspect van je job of voel je je onzeker over jouw prestaties. Ook het zoeken naar een betere work-life balance, leren omgaan met werkstress of terugkeer na een burnout kan een thema zijn van een loopbaanbegeleiding.

In dit kader lanceerde de Vlaamse overheid in 2013 de loopbaancheques. Met behulp van loopbaancheques kan iedere Vlaamse burger begeleiding zoeken bij loopbaanvragen. Dankzij deze subsidie kan je op een laagdrempelige manier begeleiding zoeken bij uitdagingen op professioneel vlak.

Loopbaanbegeleiding biedt ondersteuning in de zoektocht naar de antwoorden op persoonlijke loopbaanvragen. Een loopcoach zal je aanmoedigen om je verhaal te vertellen, zal je bevragen maar ook uitdagen. Zo kan je komen tot nieuwe inzichten of andere perspectieven. Je krijgt zicht op waar je zwaktes maar vooral ook je sterktes liggen. Er wordt stilgestaan bij de vraag ‘Wat doe je graag en waar ben je goed in?’ maar vooral ‘Wat wil je echt?’

Soms wordt er gewerkt met vragenlijsten of andere tools om richting te geven aan jouw proces. Samen met je coach bundel je de verworven inzichten en werk je aan een concreet plan waarmee je verder aan de slag kan.

Voorwaarden loopbaancheques• In de 2j voorafgaand aan jouw aanvraag heb je minstens 1j gewerkt.

• Je woont in Vlaanderen of Brussel.

• Op het moment dat je een loopbaancheque aanvraagt, ben je professioneel actief
(in loondienst of op zelfstandige basis, deeltijds of voltijds, in loopbaanonderbreking of tijdskrediet, opzegtermijn of ziekteverlof).

• Je hebt de afgelopen 6j geen andere gesubsidieerde vorm van loopbaanbegeleiding gevolgd.Loopbaancheque bestellen• Voldoe je aan bovenstaande voorwaarden, dan heb je recht op twee loopbaancheques, om de zes jaar.

• Je kan slechts één loopbaancheque per keer bestellen. Voor één loopbaancheque betaal je 40€ en heb je recht op 4u loopbaanbegeleiding.

• Nadat je de eerste 4u loopbaanbegeleiding achter de rug hebt, kan je een tweede loopbaancheque bestellen. Je kan dus kiezen voor een traject van 4u of 8u.

• Een loopbaancheque aanvragen is eenvoudig: je belt naar het gratis nummer 0800 30 700 of je surft naar de website van de VDAB. Nadat je je geregistreerd hebt (contactgegevens en rijksregisternummer), ontvang je per mail een uitnodiging tot betaling van 40€, nadien ontvang je de loopbaancheque digitaal, die stuur je per mail door naar je loopbaancoach voor de aanvang van de begeleiding.

• De werkgever dient niet op de hoogte gebracht te worden van jouw loopbaanbegeleiding. De Vlaamse overheid voorziet deze ondersteuning specifiek voor de burger. Een overleg met de werkgever is mogelijk, indien je dit zelf wenst.

• Zijn er nog vragen, aarzel dan niet contact op te nemen met Coachingmodus op info@coachingmodus.be of 0498/72 29 57.